Trygghet, trivsel och bosocialt hjärta

Festival och sommaröppen fritidsgård på Österäng

Inte ens lite ostadigt väder hindrar Österängsbor och andra att hissa flaggan högt i topp när det är Österängsfestivalen. I år blev det några skurar men däremellan lyste solen över festivalområdet utanför ABK:s BoServicekontor och gemenskapen gick inte att ta miste på. Glada miner, goda korvar, popcorn och en och annan glass, eller kaffe att värma sig med. Österängsfestivalen har blivit tradition och den målsättning som ABK, ABF, hyresgästföreningen, kommunen, polisen, räddningstjänsten och Östermalmskyrkan har med festivalen, att öka gemenskapen och tryggheten i stadsdelen, tycker man sig nå.

– Det är viktigt att vi lär känna varandra och att vi får möjlighet att visa upp vårt fina område, säger ABK:s vd Henrik Strand, som liksom tidigare år tog tillfället i akt att besöka festivalen.

Han fick se de duktiga eleverna från Tulseboda ungdomscirkus i Kyrkhult hänga upp och ned i sina trapetser, de duktiga tjejerna i Kristianstad Starlight Cheer kasta varann högt i luften och uppleva både musik och dans från scenen. Hoppborgen var poppis bland de allra yngsta, för att inte tala om ansiktsmålningen och ponnyridningen. För de äldre kunde man få politisk information, både lokalt och inför EU-valet av en rad politiska partier och organisationer som fanns på plats. Räddningstjänsten visade upp en av sina brandbilar och kommunpolis Martin Thornell kom på polismotorcykel och Skånetrafiken hade parkerat bussen.

Aktiviteter på området arrangerades inte bara under Österängsfestivalen. Precis som tidigare år höll vi också fritidsgården på Österäng öppen på sommaren med mängder av aktiviteter för barn och ungdomar på området. Vi hade också samarbete med KDFF som arrangerade träffar med spontanidrott för barn, Kids in Motion, i parken på området.