Attraktiv arbetsgivare

Alla känner Bengt efter 40 år på ABK

Bengt Svensson startar gräsklipparen och kör årets sista runda på de frodigt gröna gräsmattorna kring husen på Hjalmar Söderbergs väg.

Det är den 11 november.

– Förr kunde det vara snöskottning som gällde i början av november. Ofta fick vi frost redan i september. Nu dröjer vintern, säger Bengt.

Han vet. Bengt Svensson är den som jobbat längst hos ABK. Hösten 2019 var det 40 år sedan han fick fast anställning. Då hade han redan hunnit vikariera ett år.

– Från början skulle jag vara här tre veckor, men det förlängdes och förlängdes och så blev jag kvar, säger han.

Bengt är en profil på Österäng. Han känner många av hyresgästerna och de flesta vet vem han är. Han har lätt för att prata med folk och är populär hos äldre såväl som yngre.

 Ja, jag har varit så länge på Österäng att jag kunnat följa barn från barnvagnen till att de skaffat egna barn. Det är roligt, säger han.

Inte minst blev han poppis som spektakulär och akrobatisk fotbollsmålvakt när ABK-personal under några somrar brakade samman med ungdomarna på Österäng för att göra upp om vem som var bäst på fotboll. Då snörade Bengt på sig skorna och ställde sig i målet. Han skulle gärna ställa upp igen.

– Jo, en sådan match skulle jag nog kunna klara, säger han, och plirar med ögonen. 62 år har han fyllt, men fotboll spelade han tills han var 37. Målvakt hela tiden. Han är i fin form trots eller kanske tack vare, ett utejobb som ofta krävt muskelstyrka.

Fotbollsmässigt nöjer han sig idag annars med att följa favoritlagen Fjälkinge IF, Helsingborgs IF och Arsenal.

Trädgårdsarbete och att hålla snyggt omkring sig har han alltid gillat. Pappa jobbade på tegelbruket i Rinkaby och mamma på Centraltvätten. Bengt var skoltrött och slutade skolan direkt efter grundskolan. Han ville jobba och tjäna pengar.

Numera bor Bengt i en av ABK:s markbostäder på Lyckans Höjd, tillsammans med sambon Monica. Deras gemensamma intresse är dans och 50- och 60-talsmusik.