Lalle Aziri och Elisabeth Björck har blivit kända där de går med skräpplockartången på Gamlegården. Och deras arbete har gett resultat.
Reportage

Renare område genom nytt projekt

Verksamhetsledaren Elisabeth Björck har sett positiva förändringar.

– Ja, det här är det absolut roligaste jobb jag har haft, säger hon där hon rent praktiskt går och plockar skräp mellan husen. Inte minst därför att vi ser ett resultat, tillägger hon.

– Varje morgon klockan sju är vi åtta personer ute och plockar upp skräp som ligger där det inte ska ligga. I dag är det en stor förändring jämfört med när vi började. Finns det inga gamla fimpar på marken hamnar det oftast inte några nya heller, säger Elisabeth Björck.

På eftermiddagen går man runt och knackar dörr och informerar om sopsortering och hur den ska gå till. Att stoppa matavfall i bruna påsen förstår de flesta, men sedan har det hänt att den hamnat i en plastpåse innan den dumpas i sopcontainern. Det är fel.

– Vi berättar att det här betyder ökade kostnader för ABK och det i sin tur kan betyda högre hyra, säger Lalle Aziri, som också är med i projektet.

Det är många nyanlända som aldrig tidigare varit i kontakt med sopsortering överhuvudtaget, men efter hembesöken har gruppen sett en förändring till det positiva.

Den tredje fasen som Elisabeth Björck och House of Beatrice använder sig av för att komma tillrätta med de problem som finns, och i än högre grad funnits, är att de använder sig av temat i svenskakurserna.

– Ja, vi pratar om sopsortering på svenskalektionerna. Det är ett alldeles utmärkt sätt att få in det naturligt, säger hon.