Trygghet, trivsel och bosocialt hjärta

Jubilerande hyresgäster fick dela på 2,5 miljoner och bjöds in till fest 

– Att vi har så många hyresgäster som väljer att bo kvar länge i sina lägenheter ställer vi oss väldigt ödmjuka inför. Vi ser det som ett stort förtroende och ett gott betyg, sa vd Henrik Strand. Därför känns det bra att kunna ge tillbaka något extra till dem.

Festen hölls på Restaurang Metropol vid högskolan i Kristianstad och jubilarerna bjöds på en trerätters middag och musikunderhållning med Lena-Maria Walldén och Örjan Bertilsson.

Varje år sedan 1961 har vi firat trogna hyresgäster som bott i samma lägenhet i jämna tiotal år. Bara under de senast 20 åren har över 6 700 hyresgäster fått dela på drygt 30 miljoner kronor. Alla jubilarer som bott 10, 20, 30, 40, 50 eller 60 år i samma lägenhet, fick en inbjudan till festen.


Publika ABK-event ställs in

I början av året fick alla våra medarbetare möjlighet att knacka på hemma hos våra hyresgäster för att lämna över en nytryckt bok om vår historia och bjuda in till vårt 70-årsjubileum. Sen kom pandemin och vi fick ställa in i stort sett hela firandet där vi tänkt bjuda på kalas på stan, invigning av vårt nya kundcenter, Österängsfestivalen, gårdsfester i våra bostadsområden, ABK:s Kulturdag på Gamlegården, historiska stadsvandringar och en stor fest i Kristianstad Arena. Det var tråkigt men nödvändigt med tanke på situationen. Istället fick vi ställa om.Historisk bildbank lanserades

I maj lanserade vi webbplatsen Alla tiders!, en plattform för att samla och visa upp historiska bilder från våra bostadsområden från 50-talet fram till idag. Fler än 300 bilder och filmer är publicerade, både från våra egna arkiv och från hyresgäster och allmänhet som delat med sig.

– Vi kommer fortsätta att uppmana hyresgäster och andra som har bilder, att ladda upp dem direkt på Alla tiders!, säger vd Henrik Strand.

Det är en brokig blandning bilder och filmer som publicerats på allatiders.abk.se, slummen i Kristianstad innan ABK:s bildande, byggnationen av det första kvarteret, uppvaktningen av den 1000:e hyresgästen, film från när kv Flaket i Åhus byggdes 1962, "Starke Sven" Hansson som ledde ABK i 30 år och översvämningen på Österäng 2007 är bara några av alstren.

– När vi började digitalisera våra gamla bilder kände vi att vi inte bara ville ha dem för oss själva, säger Jonas Rosenberg, kommunikationschef på ABK. Så varför inte samla dem och samtidigt ge allmänheten möjlighet att ta del av historien?

En målsättning har varit dokumentera så mycket som möjligt kring motiven på bilderna. Vem syns på bilderna och vad händer?

– Här tar vi tacksamt emot namn, berättelser och även rättelser på det som är publicerat, ju mer vi vet desto mer levande blir bilderna, säger Jonas Rosenberg.

– Vi vill tacka de som hittills delat med sig, och vi hoppas att fler vill bidra. Gärna från våra orter utanför Kristianstad, där vi inte har så många historiska bilder idag. Har man inte bilderna digitalt kan vi hjälpa till att scanna in dem, säger Jonas Rosenberg.

Vi har också fler egna bilder som publiceras allt eftersom, och i samarbete med Regionmuséet och Bo-Ingvar Jönsson har ytterligare ett hundratal bilder från Polyfotoarkivet publicerats. Webbplatsen har också uppmärksammats i tidningarna Allmännyttan och Hem&Hyra som visat på hyresgästernas historia genom tiderna.Historiskt ljusspel på cityfasad

Mellan 27 november 2020 och 30 januari 2021 arrangerade Kristianstad City tillsammans med ABK och andra aktörer Stad i ljus. Ett stort antal platser runt om i Kristianstad belystes under två månader och på flera platser fanns det ljuskonst. Vårt bidrag var "Alla tiders!" där bolaget bjöd på ett historiskt bildspel på en av fasaderna i centrum.

– Genom Stad i ljus kan vi vara med och sprida lite extra ljus i vardagen just nu, sa vd Henrik Strand. Vi får också en möjlighet att göra vår och våra hyresgästers historia ännu mer levande och tillgänglig.

Bilderna är hämtade från vår historiska bildportal Alla tiders!.