KDFF och ABK ordnade balkonggympa

Trygghet, trivsel och bosocialt hjärta

Balkonggympa för äldre och spontanidrott för ungdomar 

Kristianstads DFF (KDFF) bedriver sedan ett antal år hälsosatsningen Kids in Motion, med spontanidrott för barn och ungdomar, bland annat på bostadsområdet Österäng. Genom ett samarbete med ABK och Hyresgästföreningen arrangerade KDFF ett antal träffar i våra bostadsområden för att aktivera hyresgäster under 2020. Förutom Kids in Motion ingår även Still in Motion, med fysisk aktivitet och social samvaro för äldre hyresgäster.

Rörelse, aktivitet och social samvaro är viktigare än någonsin just nu. Så länge det görs på ett smitt säkert sätt är det viktigt för hälsan och trivseln att hålla sig aktiv. Framför allt för de äldre, där många just nu sitter ensamma. Därför är detta en viktig satsning som vi mer än gärna är med och stöttar.

 – Vi har till exempel haft balkonggympa på ABK:s äldreboenden Sommarro och Allögården, där de boende deltog dels från sina balkonger och dels ute på gården, men på avstånd, säger KDFF:s lagkapten Alice Nilsson som håller i satsningen. Vi fick mycket positivt gensvar och vi kommer att köra detta på fler platser den närmaste tiden. Det är också ett initiativ som blivit nationellt uppmärksammat, bland annat i TV4, vilket är roligt.


Aktiv sommar på Österäng och Gamlegården

Under året fick 30 ungdomar i årskurs sju på Gamlegården och Österäng två veckors sysselsättning i områdena med skräpplockning, aktiviteter och gemenskap. Projektet Aktiv sommar var ett samarbete mellan Kristianstads kommun, ABK och Kristianstads Fritidsgårdsforum. Projektet var mycket uppskattat och kommer förhoppningsvis att återkomma under 2021.

Sommaraktivitet på Österäng
Roland bosocialt ansvarig intervjuas om satsningen


Brandskyddssatsning sprider sig runt om i Sverige

2017 startade ABK tillsammans med Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och Räddningstjänsten ett projekt för att minska antalet spisbränder.

Projektet innebär att vi utbildar barn till brandsuperhjältar och lär dem hur de kan förebygga bränder och hur de ska göra om en brand uppstår. En del i vårt brandskydds- och trygghetsarbete att förebygga bränder och dela livsviktig kunskap som kan rädda liv.

Sedan 2017 har antalet spisbränder i ABK:s bestånd minskat med 60 % och projektet har spridit sig till 23 andra bolag i Sverige.

Under Allmännyttans brandskyddsdag i oktober 2020 höll Anders Wihlborg och Helena Lundahl en presentation om ABK:s brandsuperhjältar för landets kommunala bostadsbolag.

 Vet du hur du skyddar dig mot brand? Här kommer några enkla tips: 

1. Kolla att din brandvarnare och brandsläckare fungerar minst en gång om året.

2. Lämna aldrig ett rum med ljus tända.

3. Ha hemförsäkring i fall olyckan ändå skulle vara framme.

Fler tips hittar du på vår hemsida här