Det gröna bostadsbolaget

Våra cyklande målare 

- Vi hämtar våra cyklar på morgonen och cyklar sedan ut till dagens planerade arbetsplats, berättar Sussie och Josefine.

Eftersom de flesta av målarna på firman inte har någon bil så har de inte samma möjlighet att transportera material och verktyg. Därför gör alla målare sina beställningar via en transportfirma, som snabbt är på plats och levererar det som arbetarna behöver.

Gör man en beställning innan klockan 09:00 så ska leveransen i regel komma fram innan lunch. Fast i de flesta fall har vi bättre framförhållning som gör att vi inte är i behov av vår leverans samma dag som vi beställer den..

- Det är hur smidigt som helst!

Ibland behöver målarna ta sig mellan olika uppdrag under arbetsdagen och kan i de fallen använda sig av en cykelkärra som fästs på som ett litet släp på cykeln. I kärran får det plats några 10-liters spannar och lite utrustning.

- Perfekt om man exempelvis bara ska åka och bättra en lägenhet som ligger något kvarter bort, då är det ju onödigt att transportfirman kommer ut med ytterligare en leverans, menar Sussie. 

I Sussie och Josefines arbetsuppgifter ingår det bland annat att måla, riva tapeter, spackla, sätta upp väv, göra beställningar samt, som tidigare nämnt, att cykla. Att cykla på sommaren och när det är bra väder ute tycker de är hur bra som helst. Dock är det inte riktigt lika kul när det är sämre väder.

Något som underlättar ruskvädret en hel del är regnstället och den varma vinterjackan som målarna fått. Sussie och Josefine har även möjlighet att byta till dubbdäck på vintern vilket gör cyklandet betydligt säkrare.  

- Vissa dagar känner man sig förstås less på att cykla, speciellt när det regnar, snöar eller är kallt ute, säger Sussie.

Då får man ibland påminna sig om att man faktiskt gör en god gärning både för miljön och för sig själv. Med ett fysiskt arbete där man dessutom cyklar så kan man inte bli annat än vältränad!