Noter
Gemensamma för moderbolag och koncern.
Gemensamma för moderbolag och koncern.
AB Kristianstadsbyggens års- och koncernredovisning har upprättats enligt Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3). Om inte annat framgår är principerna oförändrade jämfört med föregående år.
I koncernredovisningen ingår dotterbolagen AB Allön, Specialfastigheter i Kristianstad AB, C4 Parkerings AB , C4 Kabel TV AB och Galleria Boulevard AB där moderbolaget direkt eller indirekt innehar mer än 50 % av rösterna, eller på annat sätt har ett bestämmande inflytande.
Koncernens bokslut är upprättat enligt förvärvsmetoden, vilket innebär att dotterbolagens egna kapital vid förvärvet, fastställt som skillnaden mellan tillgångarnas och skuldernas verkliga värden, elimineras i sin helhet. Internvinster inom koncernen elimineras i sin helhet.
I koncernredovisningen har finansiella leasingavtal beaktats. Samtliga leasingavtal som inte klassificerats som finansiella har hanterats som operationella leasingavtal. I juridisk person har samtliga leasingavtal redovisats enligt reglerna som gäller för operationella leasingavtal.
De finansiella leasingavtalen är utformade så att ekonomiska risker och fördelar med att äga tillgången, i allt väsentligt överförts från leasegivaren till leasetagaren. Den formella äganderätten är dock kvar hos leasegivaren. Vid det första redovisningstillfället redovisas en fordran i balansräkningen. Direkta utgifter som uppstår i samband med att företaget ingår finansiella leasingavtal fördelas över hela leasingperioden. Vid efterföljande redovisningstillfällen fördelas den finansiella intäkten, som är hänförlig till avtalet, över leasingperioden så att en jämn fördelning erhålls.
Per balansdagen finns det totalt 7 (2) leasingavtal som klassificerats som finansiell leasing. Två avtal avser uthyrda tillgångar i Specialfastigheter i Kristianstad AB och fem avtal avser uthyrda tillgångar i AB Allön. De båda avtalen i Specialfastigheter i Kristianstad AB har klassificerats som finansiell leasing sedan räkenskapsåret 2019 medan de fem avtalen i AB Allön tillkommit 2023.
Utifrån 10 kapitlet i BFNAR 2012:1 bedömer moderbolaget att tillämpningen av den nya redovisningsprincipen för AB Allön leder till en mer rättvisande hantering av hyresavtalen utifrån det aktuella hyresförhållandet. Samtidigt görs bedömningen att omräkning av jämförelseåret 2022 inte är nödvändigt då aktuellt justeringsbelopp i koncernens resultaträkning endast uppgår till 357 tkr. Dvs bedömningen är att ingen väsentlig skillnad har uppkommit mellan nu tillämpad redovisningsprincip och tidigare tillämpad redovisningsprincip. Även om aktuellt justeringsbelopp om 152 991 tkr i koncernens balansräkning skulle kunna anses vara av väsentlig karaktär, så har ingen omklassificering skett i koncernbalansräkningen mellan materiella anläggningstillgångar och finansiella anläggningstillgångar. Summan av koncernens totala anläggningstillgångar är allt jämt oförändrad.
Obeskattade reserver fördelas med 20,6 % till uppskjuten skatteskuld och 79,4 % till bundna reserver. Förändringen av uppskjuten skatteskuld bokförs som skatt på årets resultat i koncernens resultaträkning.
Hyresintäkter redovisas i den period uthyrningen avser. Ränteintäkter redovisas i enlighet med effektiv avkastning. Försäljningen redovisas i den period som avgiften avser, den redovisas efter eventuell moms och rabatter.
Aktuella skatter värderas utifrån de skattesatser och skatteregler som gäller på balansdagen. Uppskjutna skatter värderas utifrån de skattesatser och skatteregler som är beslutade före balansdagen.
Uppskjuten skatt beräknas enligt balansräkningsmetoden på alla temporära skillnader. Temporära skillnader föreligger i de fall tillgångars eller skulders redovisade respektive skattemässiga värden är olika.
Uppskjuten skattefordran avseende underskottsavdrag eller andra framtida skattemässiga avdrag redovisas i den utsträckning det är sannolikt att avdraget kan avräknas mot överskott vid framtida beskattning. Uppskjutna skattefordringar och skatteskulder nettoredovisas endast när det finns en legal rätt till kvittning.
Aktuell skatt, liksom förändring i uppskjuten skatt, redovisas i resultaträkningen om inte skatten är hänförlig till en händelse eller transaktion som redovisas direkt i eget kapital. Skatteeffekter av poster som redovisas direkt mot eget kapital, redovisas mot eget kapital.
Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde minskat med avskrivningar. I anskaffningsvärdet ingår utgifter som direkt kan hänföras till förvärvet av tillgången.
När en komponent i en anläggningstillgång byts ut, utrangeras eventuell kvarvarande del av den gamla komponenten och den nya komponentens anskaffningsvärde aktiveras.
Tillkommande utgifter som avser tillgångar som inte delas upp i komponenter läggs till anskaffningsvärdet om de beräknas ge företaget framtida ekonomiska fördelar, till den del tillgångens prestanda ökar i förhållande till tillgångens värde vid anskaffningstidpunkten. Utgifter för löpande reparation och underhåll redovisas som kostnader.
Realisationsvinst respektive realisationsförlust vid avyttring av en anläggningstillgång redovisas som övrig rörelseintäkt respektive övrig rörelsekostnad.
Materiella anläggningstillgångar skrivs av systematiskt över tillgångens bedömda nyttjandeperiod. När tillgångarnas avskrivningsbara belopp fastställs, beaktas i förekommande fall tillgångens restvärde.
Härvid tillämpas följande avskrivningstider: | Antal år |
- Byggnader | |
Stomme | 50 och 100 år |
Tak | 20 och 40 år |
Fasad | 40 och 50 år |
Installationer | 20 och 40 år |
Badrum | 25 år |
Hissar | 25 år |
Övrigt | 25 år |
Hyresgästanpassning | 3, 5, 7, 10, 15 och 20 år |
- Markanläggningar | 20 år |
- Byggnads-/markinventarier | 5, 10 och 20 år |
- Inventarier och verktyg | 5 år |
Datautrustning kostnadsförs direkt då nyttjandeperioden påverkas av den snabba tekniska utvecklingen och erfarenhetsmässigt understiger 3 år.
När det finns en indikation på att en tillgångs värde minskat, görs en prövning av nedskrivningsbehov. Har tillgången ett återvinningsvärde som är lägre än det redovisade värdet, skrivs den ner till återvinningsvärdet. Vid bedömning av nedskrivningsbehov grupperas tillgångarna på de lägsta nivåer där det finns separata identifierbara kassaflöden (kassagenererande enheter). En nedskrivning återförs om de skäl som föranledde nedskrivningen inte längre föreligger.
Statliga stöd redovisas till verkligt värde när det finns rimlig säkerhet att stödet kommer att erhållas. Statliga stöd för anskaffning av materiella anläggningstillgångar reducerar tillgångens redovisade värde.
Förrådslager värderas till det lägsta av anskaffningsvärdet och återanskaffningsvärdet på balansdagen.
Finansiella instrument som redovisas i balansräkningen inkluderar värdepapper, andra finansiella fordringar, kundfordringar, leverantörsskulder och låneskulder. För övriga finansiella instrument, i huvudsak kortfristiga lån och placeringar där marknadsvärden ej finns noterade, bedöms marknadsvärdet överensstämma med bokfört värde.
Kundfordringar redovisas som omsättningstillgångar till det belopp som förväntas bli inbetalt efter avdrag för individuellt bedömda osäkra kundfordringar.
Värdepapper och finansiella fordringar som är anskaffade med avsikt att innehas långsiktigt redovisas inledningsvis till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden, minskat med eventuell reservering för värdeminskning.
Låneskulder redovisas initialt till erhållet belopp efter avdrag för transaktionskostnader. Lånekostnader redovisas som kostnader i den period till vilken de hänför sig. Skiljer sig det redovisade beloppet från det belopp som skall återbetalas vid förfallotidpunkten periodiseras mellanskillnaden såsom räntekostnad eller ränteintäkt över lånets löptid. Härigenom överensstämmer vid förfallotidpunkten det redovisade beloppet och det belopp som skall återbetalas. Upphörande av redovisning av finansiella skulder sker först när skulderna har reglerats genom återbetalning eller att dessa efterskänkts. Alla transaktioner redovisas på likviddagen.
En finansiell tillgång och en finansiell skuld kvittas och redovisas med ett nettobelopp i balansräkningen endast då legal kvittningsrätt föreligger samt då en reglering med ett nettobelopp avses ske eller då en samtida avyttring av tillgången och reglering av skulden avses ske.
Bolaget utnyttjar derivatinstrument för att hantera ränterisken som uppstår vid upptagande av lån till rörlig ränta. För dessa transaktioner tillämpas normalt säkringsredovisning. När transaktionen ingås, dokumenteras förhållandet mellan säkringsinstrumentet och den säkrade posten, liksom även koncernens mål för riskhanteringen och riskhanteringsstrategin avseende säkringen. Bolaget dokumenterar också företagets bedömning, både när säkringen ingås och fortlöpande, av huruvida de derivatinstrument som används i säkringstransaktioner i hög utsträckning är effektiva när det gäller att motverka förändringar i kassaflöden som är hänförliga till de säkrade posterna.
Avtal om en så kallad ränteswap skyddar såväl bolaget som koncernen mot ränteförändringar. Genom säkringen erhåller bolaget en fast ränta och det är denna ränta som redovisas i resultaträkningen i posten Räntekostnader och liknande resultatposter.
Kassaflödesanalysen upprättas enligt indirekt metod. Det redovisade kassaflödet omfattar endast transaktioner som medför in- och utbetalningar. Som likvida medel klassificerar företaget, förutom kassamedel, disponibla tillgodohavanden hos banker och andra kreditinstitut samt kortfristiga likvida placeringar som är noterade på en marknadsplats och har en kortare löptid än tre månader från anskaffningstidpunkten. Kassaflödet redovisas uppdelat på
Samma redovisnings- och värderingsprinciper tillämpas i moderföretaget som i koncernen, förutom i de fall som anges nedan.
Eget kapital delas in i bundet och fritt kapital, i enlighet med Årsredovisningslagens indelning.
Obeskattade reserver redovisas med bruttobelopp i balansräkningen, inklusive den uppskjutna skatteskuld som är hänförlig till reserverna.
Förändringar av obeskattade reserver redovisas som bokslutsdispositioner i resultaträkningen. Koncernbidrag redovisas som bokslutsdispositioner.
Aktier och andelar i dotterföretag redovisas till anskaffningsvärde efter avdrag för eventuella nedskrivningar. I anskaffningsvärdet ingår köpeskillingen som erlagts för aktierna samt förvärvskostnader. Eventuella kapitaltillskott och koncernbidrag läggs till anskaffningsvärdet när de lämnas. Utdelning från dotterföretag redovisas som intäkt.
Bolagets fastigheter innehas för långsiktig uthyrning och klassificeras därför som förvaltningsfastigheter. Bolaget har under året genomfört en intern marknadsvärdering utav sina förvaltningsfastigheter. Värderingen uppfyller huvudsakligen två syften, att beräkna respektive fastighets marknadsvärde samt att fastställa eventuella nedskrivningsbehov. Värderingen har skett med stöd av den modell som finns i analysverktyget VD Pro från VärderingsData.
Värderingsmodellen är allmänt vedertagen på fastighetsmarknaden. Det förväntade kassaflödet för respektive fastighet under kommande tio år samt det beräknade restvärdet för år elva nuvärdesberäknas och ger därmed en bedömning av det aktuella värdet. I kassaflödet ingår hyror minskade med hyresbortfall, fastighetsskatt, drift och underhåll. Restvärdet år elva motsvarar ett teoretiskt marknadsvärde vid denna tidpunkt.
Värdebedömningen baseras på bolagets verkliga hyresintäkter samt schabloniserade drifts- och underhållskostnader. Drifts- och underhållskostnader har i vissa fall justerats utifrån fastighetens ålder och skick. Bolaget har i värderingen utgått från ett långsiktigt förvaltningsperspektiv. Vid värderingen har marknadens direktavkastningskrav utifrån geografiskt läge varit basen för beräkning av såväl restvärde som nuvärdesberäkningen.
Fastigheternas bedömda marknadsvärde uppgick per 2023-12-31 till 10 346 mkr (9 761 mkr). Detta värde överstiger bokfört värde med 6 390 mkr (5 941 mkr). Förändringen av marknadsvärdet påverkar inte bolagets resultat- eller balansräkning.
Förutsättningar fastighetsvärdering 2023 | |
Värdetidpunkt | 31/12 |
Kalkylperiod | 10 år |
Inflation per år | 2,0 % |
Hyresutveckling per år | 2,0 % |
Utveckling drifts- och underhållskostnader per år | 2,0 % |
Vakansgrad bostäder | 0,5-1,0 % |
Vakansgrad prima lokaler | 1,5-9,0 % |
Vakansgrad övriga lokaler och garage | 5,0-10,0 % |
Direktavkastningskrav bostäder | 3,85-6,0 % |
Direktavkastningskrav prima lokaler | 6,0-10,0 % |
Direktavkastningskrav övriga lokaler och garage | 7,0-10,0 % |
Marknadsvärde (mkr) | 10 346 |
Bokfört värde (mkr) | 3 956 |
Övervärde (mkr) | 6 390 |
Upprättande av bokslut och tillämpning av redovisningsprinciper baseras ofta på ledningens bedömningar, uppskattningar och antaganden som anses rimliga vid den tidpunkt då bedömningen görs. Uppskattningar och antaganden är baserade på historiska erfarenheter och ett antal andra faktorer som under rådande förhållanden anses vara rimliga. Resultatet av dessa används för att bedöma de redovisade värdena på tillgångar och skulder.
Bolaget har ej identifierat några uppskattningar eller bedömningar om framtiden som innebär en betydande risk för väsentliga justeringar i redovisade värden för tillgångar och skulder under nästkommande år.
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023 | 2022 | 2023 | 2022 | |
Interna försäljningar till dotterbolag | - | - | 13 978 | 12 628 |
Interna inköp från dotterbolag | - | - | -303 | -209 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023 | 2022 | 2023 | 2022 | |
Bostäder | 709 794 | 671 861 | 703 647 | 666 036 |
Studentbostäder | 11 531 | 10 941 | 11 531 | 10 941 |
Lokaler | 184 367 | 178 599 | 125 578 | 118 620 |
Garage | 9 572 | 9 485 | 9 572 | 9 485 |
P-platser | 2 212 | 2 226 | 2 126 | 2 139 |
917 476 | 873 112 | 852 454 | 807 221 | |
Hyresbortfall, outhyrda objekt | ||||
Bostäder | -5 236 | -2 829 | -5 136 | -2 727 |
Studentbostäder | -1 248 | -1 737 | -1 248 | -1 737 |
Lokaler | -3 615 | -5 662 | -3 615 | -5 662 |
Garage | -1 063 | -1 026 | -1 063 | -1 026 |
P-platser | -81 | -83 | -81 | -83 |
Ombyggnad/renovering | -20 092 | -10 241 | -20 092 | -10 241 |
Rabatter | -9 423 | -8 905 | -9 423 | -8 905 |
Självförvaltning | -135 | -160 | -135 | -160 |
Summa | 876 583 | 842 469 | 811 661 | 776 680 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023 | 2022 | 2023 | 2022 | |
Ersättningar från hyresgäster | 18 686 | 21 415 | 17 993 | 19 205 |
Vinst sålda anläggningstillgångar | 2 405 | 814 | 2 327 | 814 |
Återvunna hyres- och kundfordringar | 1 386 | 1 208 | 1 386 | 1 208 |
Försäljningsintäkter | 161 | 142 | 13 839 | 12 470 |
Försäkringsersättningar | 1 420 | 2 698 | 1 420 | 2 698 |
Statligt elstöd | 11 843 | - | 11 258 | - |
Övriga ersättningar | 1 848 | 2 724 | 1 847 | 2 724 |
Summa | 37 749 | 29 001 | 50 070 | 39 119 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023 | 2022 | 2023 | 2022 | |
PwC | ||||
– Revisionsuppdraget | -395 | -363 | -318 | -291 |
– Revisionsverksamhet utöver revisionsuppdraget | - | - | - | - |
– Skatterådgivning | -4 | - | -4 | - |
– Övriga tjänster | -98 | -95 | -98 | -95 |
-497 | -458 | -420 | -386 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023 | 2022 | 2023 | 2022 | |
Förhandlingsersättning och boinflytandemedel | -1 779 | -1 880 | -1 779 | -1 880 |
Fritidsmedel och lokalhyror | -741 | -901 | -741 | -901 |
Summa | -2 520 | -2 781 | -2 520 | -2 781 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023 | 2022 | 2023 | 2022 | |
Fastighetsskötsel | -19 755 | -19 511 | -17 116 | -17 136 |
El, värme, vatten | -134 819 | -117 383 | -126 934 | -110 501 |
Sophantering | -23 170 | -23 034 | -23 064 | -22 964 |
Sotning och brandtillsyn | -2 918 | -2 461 | -1 222 | -998 |
Försäkringskostnader | -5 512 | -4 830 | -5 060 | -4 441 |
Bevakningskostnader | -7 351 | -6 557 | -7 351 | -6 557 |
Förvaltningsomkostnader | -59 373 | -52 778 | -57 779 | -51 440 |
Hyresgästföreningen | -2 520 | -2 781 | -2 520 | -2 781 |
Erhållna rabatter och bonus | 1 403 | 1 514 | 1 403 | 1 514 |
Summa | -254 015 | -227 821 | -239 643 | -215 304 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023 | 2022 | 2023 | 2022 | |
Underhåll (inkl. försäkringsskador) | -147 958 | -185 441 | -133 325 | -167 496 |
Reparationer | -45 200 | -38 048 | -41 380 | -37 170 |
Summa | -193 158 | -223 489 | -174 705 | -204 666 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023 | 2022 | 2023 | 2022 | |
Medelantal anställda | ||||
Kvinnor | 59 | 59 | 59 | 59 |
Män | 176 | 175 | 176 | 175 |
Totalt | 235 | 234 | 235 | 234 |
Löner och ersättningar | ||||
Styrelsen och verkställande direktören | -1 897 | -1 821 | -1 897 | -1 821 |
Övriga anställda | -101 262 | -94 656 | -101 262 | -94 656 |
Totala löner och ersättningar | -103 159 | -96 477 | -103 159 | -96 477 |
Sociala avgifter enligt lag och avtal | -34 403 | -30 739 | -34 403 | -30 739 |
Pensionskostnader (varav för verkställande direktören -555 (-534)) | -10 131 | -6 132 | -10 131 | -6 132 |
Totala löner, ersättningar, sociala avgifter och pensionskostnader | -147 693 | -133 348 | -147 693 | -133 348 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Antal styrelseledamöter på balansdagen | ||||
Kvinnor | 8 | 4 | 2 | 1 |
Män | 13 | 17 | 3 | 4 |
Totalt | 21 | 21 | 5 | 5 |
Antal verkställande direktörer och andra ledande befattningshavare på balansdagen | ||||
Kvinnor | 2 | 2 | 2 | 2 |
Män | 7 | 7 | 3 | 3 |
Totalt | 9 | 9 | 5 | 5 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Ingående anskaffningsvärden | 6 867 089 | 6 746 610 | 6 312 528 | 6 246 439 |
Årets förändringar | ||||
Inköp | 44 160 | 38 847 | 31 800 | 32 593 |
Omklassificeringar | 65 406 | 157 714 | 247 707 | 109 578 |
Försäljningar/utrangeringar | -5 522 | -72 335 | -4 274 | -72 335 |
Investeringsstöd | – | -3 747 | – | -3 747 |
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden | 6 971 133 | 6 867 089 | 6 587 761 | 6 312 528 |
Ingående avskrivningar | -2 599 245 | -2 496 651 | -2 453 334 | -2 366 567 |
Årets förändringar | ||||
Omklassificeringar | 34 529 | – | – | – |
Försäljningar/utrangeringar | 3 757 | 45 858 | 3 269 | 45 858 |
Avskrivningar | -148 748 | -148 452 | -138 731 | -132 625 |
Utgående ackumulerade avskrivningar | -2 709 707 | -2 599 245 | -2 588 796 | -2 453 334 |
Ingående nedskrivningar | -38 700 | -61 662 | -38 700 | -61 662 |
Årets förändringar | ||||
Omklassificeringar | -2 000 | -4 000 | -2 000 | -4 000 |
Årets återförda nedskrivningar | – | 26 962 | – | 26 962 |
Årets nedskrivningar | -2 000 | – | -2 000 | – |
Utgående ackumulerade nedskrivningar | -42 700 | -38 700 | -42 700 | -38 700 |
Utgående restvärde enligt plan | 4 218 726 | 4 229 144 | 3 956 265 | 3 820 494 |
Bokfört värde byggnader | 3 721 207 | 3 734 599 | 3 486 389 | 3 364 003 |
Bokfört värde mark | 355 539 | 353 246 | 332 921 | 332 644 |
Bokfört värde markanläggningar | 141 980 | 141 299 | 136 955 | 123 847 |
Summa | 4 218 726 | 4 229 144 | 3 956 265 | 3 820 494 |
Taxeringsvärde byggnader och mark | 7 234 556 | 7 165 736 | 7 185 886 | 7 117 069 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Ingående anskaffningsvärden | 177 696 | 165 099 | 163 136 | 151 840 |
Årets förändringar | ||||
Inköp | 7 502 | 12 135 | 6 215 | 11 225 |
Omklassificeringar | 6 517 | 4 692 | 9 301 | 4 226 |
Försäljningar/utrangeringar | -4 843 | -4 230 | -4 675 | -4 155 |
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden | 186 872 | 177 696 | 173 977 | 163 136 |
Ingående avskrivningar | -120 535 | -110 007 | -109 568 | -100 373 |
Årets förändringar | ||||
Omklassificeringar | 3 009 | – | – | – |
Försäljningar/utrangeringar | 4 838 | 4 230 | 4 674 | 4 155 |
Avskrivningar | -16 835 | -14 758 | -15 581 | -13 350 |
Utgående ackumulerade avskrivningar | -129 523 | -120 535 | -120 475 | -109 568 |
Utgående restvärde enligt plan | 57 349 | 57 161 | 53 502 | 53 568 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Ingående nedlagda kostnader | 327 397 | 155 503 | 277 660 | 95 299 |
Under året nedlagda kostnader | 524 274 | 335 487 | 418 171 | 294 165 |
Under året genomförda omfördelningar | -293 125 | -158 406 | -255 008 | -109 804 |
Under året genomförda omfördelningar moms | -2 505 | -3 187 | - | - |
Förgävesprojektering/Utrangeringar | -509 | - | -509 | - |
Nedskrivningar pågående nyanläggningar | - | -2 000 | - | -2 000 |
Utgående nedlagda kostnader | 555 532 | 327 397 | 440 314 | 277 660 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023 | 2022 | 2023 | 2022 | |
Förlust vid utrangering av byggnadskomponenter | -1 055 | -26 478 | -307 | -26 478 |
Förlust vid utrangering av inventarier, verktyg och installationer | -3 | – | – | – |
Förlust försäljning anläggningstillgångar | – | – | – | – |
Förgävesprojektering | -508 | – | -508 | – |
Summa | -1 566 | -26 478 | -815 | -26 478 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023 | 2022 | 2023 | 2022 | |
Ränteintäkter | 5 385 | 2 334 | 4 140 | 2 211 |
Ränteintäkter finansiell leasing | 10 458 | 4 906 | – | – |
Summa | 15 843 | 7 240 | 4 140 | 2 211 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023 | 2022 | 2023 | 2022 | |
Räntekostnader avseende fastighetslån | -84 400 | -45 163 | -71 430 | -38 336 |
Borgens-/låneavgift Kristianstads kommun | -16 630 | -15 743 | -13 906 | -13 411 |
Övriga räntekostnader | -11 | -33 | -11 | -23 |
Summa | -101 041 | -60 939 | -85 347 | -51 770 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023 | 2022 | 2023 | 2022 | |
Aktuell skatt | 136 | 36 | – | 596 |
Uppskjuten skatt temporära skillnader | -14 364 | -15 831 | -13 422 | -16 537 |
Uppskjuten skatt underskottsavdrag | 5 813 | 8 296 | 5 759 | 9 066 |
Summa | -8 415 | -7 499 | -7 663 | -6 875 |
Redovisat resultat före skatt | 21 636 | 30 728 | 18 971 | 27 628 |
Skatt beräknad enligt gällande skattesats 20,6 % (20,6 %) | -4 457 | -6 330 | -3 908 | -5 691 |
Skatteeffekt av ej avdragsgilla kostnader | -3 953 | -1 782 | -3 762 | -1 781 |
Skatteeffekt av ej skattepliktiga intäkter | 13 | 1 | 7 | 1 |
Skatteeffekt av skattereduktion inventarieinköp 2021 | – | 628 | – | 596 |
Skatteeffekt av schablonränta på periodiseringsfonder | -18 | -16 | – | – |
Redovisad skattekostnad | -8 415 | -7 499 | -7 663 | -6 875 |
Koncernen | |||||
ORG NR | SÄTE | KAPITALANDEL | |||
AB Allön | 556097-2365 | Kristianstad | 100% | ||
Specialfastigheter i Kristianstad AB | 556761-8128 | Kristianstad | 100% | ||
C4 Parkerings AB | 556872-9783 | Kristianstad | 100% | ||
C4 Kabel-TV AB | 556370-5895 | Kristianstad | 100% | ||
Galleria Boulevard AB | 559559-3559 | Kristianstad | 100% | ||
Moderbolaget | |||||
KAPITALANDEL | RÖSTANDEL | ANTAL ANDELAR | BOKFÖRT VÄRDE 2023 | BOKFÖRT VÄRDE 2022 | |
AB Allön | 100% | 100% | 2 500 | 2 500 | 2 500 |
Specialfastigheter i Kristianstad AB | 100% | 100% | 1 000 | 1 000 | 1 000 |
C4 Parkerings AB | 100% | 100% | 1 000 | 1 000 | 1 000 |
C4 Kabel-TV AB | 100% | 100% | 1 000 | 100 | 100 |
Galleria Boulevard AB | 100% | 100% | 1 000 | 5 000 | - |
Summa | 9 600 | 4 600 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Husbyggnadsvaror HBV Förening | ||||
Återbäringsmedel | 1 548 | 1 751 | 1 548 | 1 751 |
Insatskapital | 40 | 40 | 40 | 40 |
Andelsföreningen Skånehem | ||||
Insatskapital | – | – | – | – |
Summa | 1 588 | 1 791 | 1 588 | 1 791 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Ingående anskaffningsvärde | 172 230 | 180 647 | – | – |
Årets förändringar | ||||
Tillkommande fordringar | 166 706 | – | – | – |
Avgående fordringar | -9 463 | -8 408 | – | – |
Omklassificeringar | – | -9 | – | – |
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden | 329 473 | 172 230 | – | – |
Utgående redovisat värde | 329 473 | 172 230 | – | – |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Koncernkonto hos bank * | 660 708 | 268 781 | 590 278 | 250 106 |
Övriga kortfristiga fordringar | 26 558 | 10 570 | 187 | 179 |
Övriga kortfristiga skulder | -542 125 | -32 569 | -507 283 | -5 530 |
Summa | 145 141 | 246 782 | 83 182 | 244 755 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Förutbetalda försäkringspremier | 7 334 | 6 897 | 7 324 | 6 888 |
Förutbetalda jour-/serviceavtal | 3 313 | 2 533 | 3 313 | 2 533 |
Övriga förutbetalda kostnader | 211 | 63 | 211 | 63 |
Övriga upplupna intäkter | 77 | 63 | 75 | 61 |
Summa | 10 935 | 9 556 | 10 923 | 9 545 |
Aktiekapitalet består av 11 700 aktier med kvotvärde 1 000 kr.
Till årsstämmans förfogande står följande vinstmedel | |
Balanserad vinst, kr | 397 807 254 |
Årets vinst, kr | 11 308 033 |
409 115 287 | |
Styrelsen föreslår att vinstmedlen disponeras så | |
att till aktieägaren utdelas, kr | 407 160 |
att i ny räkning överförs, kr | 408 708 127 |
409 115 287 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Uppskjutna skattefordringar | ||||
Outnyttjat underskottsavdrag | -42 248 | -36 433 | -37 036 | -31 276 |
Temporära skillnader avseende restvärde förvaltningsfastigheter | -3 816 | -5 717 | – | – |
Uppskjutna skatteskulder | ||||
Temporära skillnader avseende restvärde förvaltningsfastigheter | 127 718 | 114 681 | 122 257 | 108 834 |
Obeskattade reserver | 1 566 | 2 142 | – | – |
Summa | 83 220 | 74 673 | 85 221 | 77 558 |
För att uppnå en effektiv och flexibel hantering av ränterisken i bolagets skuldportfölj används finansiella derivatinstrument. Detta ger bolaget möjlighet att, när som helst, förändra räntebindningstiden och bättre möta förändringar på räntemarknaden. För att säkerställa kapitalförsörjningen eftersträvas långa kreditavtal med bolagets långivare. Hanteringen sker i enlighet med de riktlinjer och ramar som är fastställda i koncernens finanspolicy.
För att uppnå en rimlig och väl avvägd ränterisk i skuldportföljen används ränteswappar. Per bokslutsdagen uppgår utestående ränteswapavtal till 2 300 mkr (2 200 mkr). Räntenivån har stigit under året. Den höja räntenivån under året har inneburit att swapavtalen per bokslutsdagen motsvarar ett övervärde om totalt 117 mkr (227). Den långa vägda fasta räntan som betalas i utestående ränteswapavtal är lägre än motsvarande marknadsränta vid bokslutstillfället.
Undervärde/övervärde representerar den kostnad/intäkt som skulle uppstå om man avslutar avtalen i förtid. Analogt skulle motsvarande undervärde/övervärde (sk ränteskillnadsersättning) uppstå om man istället valt att använda långa räntebindningar på bolagets lån.
Den genomsnittliga effektiva räntan i skuldportföljen uppgår till 2,40 % (1,50 %). Bolaget har under året räntesäkrat 400 mkr (100 mkr). Per balansdagen uppgår den genomsnittliga räntebindningen till 3,5 år (3,2 år) och kapitalbindningen till 2,6 år (2,5 år).
Ny upplåning har skett under året med 170 mkr. Av bolagets totala skuldportfölj är 3 538,6 mkr (3 368,6 mkr) med kommunal borgen som säkerhet. Därmed finns inga skulder mot pantbrev. Bolaget har sedan den 29 december en kortfristig finansiell skuld om 500 mkr som avser dotterbolaget Galleria Boulevard AB. Skulden avser finansieringen av Galleria Boulevard AB:s köp av fastigheten Kristianstad Domus 2 per den 2 januari 2024. Under 2024 omplaceras den kortfristiga skulden till långfristig finansiell skuld och överflyttning kommer att ske från bolaget till Galleria Boulevard AB.
Nedan framgår förfalloprofil för total skuldportfölj avseende räntebindning (inklusive ränteswappar):
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Inom 1 år | 1 603 880 | 1 586 324 | 1 338 600 | 1 468 600 |
Inom 1-5 år | 1 273 585 | 1 194 431 | 900 000 | 800 000 |
Inom 5-10 år | 1 300 000 | 1 100 000 | 1 300 000 | 1 100 000 |
Inom 15-20 år | 90 000 | 90 000 | – | – |
Summa | 4 267 465 | 3 970 755 | 3 538 600 | 3 368 600 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Långfristiga skulder som omsätts inom ett år efter balansdagen | ||||
Skulder till kreditinstitut | 793 600 | 825 000 | 793 600 | 825 000 |
Skulder till Kristianstads kommun | 116 321 | 180 455 | – | – |
909 921 | 1 005 455 | 793 600 | 825 000 | |
Långfristiga skulder som omsätts senare än ett år men inom fem år efter balansdagen | ||||
Skulder till kreditinstitut | 2 500 000 | 2 258 600 | 2 500 000 | 2 258 600 |
Skulder till Kristianstads kommun | 580 660 | 396 715 | – | – |
3 080 660 | 2 655 315 | 2 500 000 | 2 258 600 | |
Långfristiga skulder som omsätts senare än fem år efter balansdagen | ||||
Skulder till kreditinstitut | 245 000 | 285 000 | 245 000 | 285 000 |
Skulder till Kristianstads kommun | – | – | – | – |
245 000 | 285 000 | 245 000 | 285 000 | |
Summa | 4 235 581 | 3 945 770 | 3 538 600 | 3 368 600 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Allmänna arvsfonden | 40 | 40 | 40 | 40 |
Summa | 40 | 40 | 40 | 40 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Upplupna räntekostnader | 12 145 | 8 056 | 12 145 | 8 056 |
Upplupna semesterlöner | 8 365 | 7 853 | 8 365 | 7 853 |
Upplupna sociala avgifter | 5 327 | 4 946 | 5 327 | 4 946 |
Upplupna driftskostnader | 6 087 | 4 701 | 5 714 | 4 377 |
Förskottsbetalda hyror | 47 735 | 82 147 | 31 070 | 68 006 |
Övriga upplupna kostnader | 8 269 | 8 486 | 7 464 | 8 387 |
Summa | 87 928 | 116 189 | 70 085 | 101 625 |
(tkr) | Koncernen | Moderbolaget | ||
2023-12-31 | 2022-12-31 | 2023-12-31 | 2022-12-31 | |
Kassa och bank | 10 914 | 2 089 | 5 914 | 2 089 |
Fordran Kristianstads kommun, koncernkonto hos bank | 660 708 | 268 781 | 590 278 | 250 106 |
Summa | 671 622 | 270 870 | 596 192 | 252 195 |